Romania sarbatoreste Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

ziua-mondiala-a-donatorului-de-csh-2016In fiecare an, pe 19 septembrie se sarbatoreste sansa la viata pe care oricare dintre noi o poate da unui bolnav care necesita un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit.

Pentru a marca acest moment, la Iasi, Centrul Donatorilor voluntari de Celule Stem Hematopoietice (CSH) va organiza o campanie de promovare in perioada 17-19 septembrie 2016. In prima zi de campanie, Sambata, 17 septembrie, punctul central al echipei de medici si voluntari va fi instalat in Piata Unirii, Duminica, la intrarea in Parcul Expozitiei din Copou, iar Luni, 19 Septembrie, de Ziua Mondiala a Donatorilor de Celule Stem, punctul central va fi instalat in curtea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi. In tot acest timp, echipele de voluntari se vor deplasa si spre zonele Copou, Bd- Stefan cel Mare, Bd. Independentei, Str. Lascar Catargi si Bd. Pacurari pentru a distribui materiale informative.

Campania se desfasoara sub sloganul „Doneaza o sansa la viata!” si isi propune sa creasca gradul de informare si de constientizare in randul populatiei cu privire la necesitatea dezvoltarii bazei de date cu voluntari potentiali donatori de celule stem hematopoietice in Romania. In acest fel putem fi mai aproape unii de altii pentru a creste sansa la viata a bolnavilor care necesita un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit.

Eu m-am inscris in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice in 2014 si sper sa pot ajuta real in viitor un pacient a carui sansa la viata depinde de dorinta mea de a ii fi aproape.

In acest registru te poti inscrie si tu daca esti o persoana sanatoasa si ai varsta cuprinsa intre 18-45 ani. Esti curios sa afli si celelalte detalii pentru a fi eligibil? Daca da, te invit sa ne vizitezi aici.

Știai că:

  • Celulele stem hematopoietice sunt folosite in tratarea si vindecarea unor afectiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sangelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare?
  • Registrul din Romania are 36 de mii de donatori si peste 6 mii dintre ei s-au inscris in 2016?
  • In Romania peste 100 de pacienti au fost transplantati cu celule stem hematopoietice de la donatori voluntari neinruditi?

Sute de vieti pot fi salvate ca urmare a ambasadorilor care promoveaza importanta mentinerii sanatatii si incurajeaza înscrierea in Registru. Poti fi unul dintre ei: spune mai departe si incurajeaza tinerii din familie, prietenii si colegii sa se inscrie ca potentiali donatori. Sanatosi si impreuna putem sa salvam viata bolnavilor care nu au un donator compatibil in familie ai care asteapta o noua sansa la viata de la un frate sau sora de sange.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s