Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule de baza ale vietii. De ce? Pentru ca ele stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism. Cu alte cuvinte, celulele stem sunt celule speciale, un fel de supermen, intrucat au capacitatea de se transforma in orice tip de celula adulta (functionala) a sangelui si a sistemului imunitar.

Care este diferenta dintre celulele stem si celelalte tipuri de celule?

  • Toate celulele corpului nostru sunt multipotente. Adica au capacitatea de a se reproduce doar pentru ce au fost ele gandite in faza initiala. Asta inseamna ca celulele inimii se regeneaza pentru a tine in forma inima, celule plamanilor se multiplica pentru ca voi sa respirati cu usurinta.
  • In schimb, celulele stem sunt celule pluripotente. Adica sunt celule care se reproduc fara sa fie un anumit tip de celula si fara sa piarda informatia genetica, asa cum fac alte celule, cand se divid si se inmultesc. Uimitor este ca celulele stem pot deveni celule pentru orice parte a corpului. Asa se face ca celulele stem pot fi folosite pentru a crea noi celule ale inimii, ale pielii, ale plamanilor sau pentru oricare alta parte a corpului care trebuie “reparata”.

Unde se gasesc aceste celule stem?

Celulele stem se gasesc in maduva osoasa sau se pot recolta la nastere din sangele cordonului ombilical. Multa lume confunda maduva osoasa cu maduva spinarii din coloana vertebrala, care este formata din structuri ale tesutului nervos. Nu au nimic in comun una cu cealalta. Maduva osoasa este un tesut moale care se afla in oasele mari si late ale corpului si are rol de a produce celulele stem din care se dezvolta apoi celulele sangelui. Este un organ indispensabil pentru supravietuire.

Asadar, celulele stem sunt celule minune care pot lua forma celulelor specifice unui anumit organ intern si care trateaza boli grave sau testuri afectate. Pana acum, cercetatorii au dovedit ca celulele stem pot fi “folosite” pentru tratarea diabetului, a bolilor inimii, a Parkinsonului, boli ale oaselor si ale sangelui (leucemie). Ba chiar si a cancerului.

Cum poti salva un bolnav diagnosticat cu LEUCEMIE?

E atat de simplu incat nu iti vine sa crezi – prin donare de celule stem. Celulele stem hematopoietice se recolteaza de la adulti din sange periferic.

Donarea de celule stem hematopoietice din circulatia sanguina presupune recoltarea a 250 ml de sange. Se montează un cateter pe vena femurala (pe picior), cu ajutorul caruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sangele filtrat revine in organism pe cale intravenoasa. Procedura de afereza nu este dureroasa, nu necesita anestezie si durează in medie 3-5 ore, timp in care o echipa medicala sta la dispozitia donatorului. Dupa reusita procedurii se va scoate cateterul si donatorul va putea pleca acasă.

AICI vezi cui trebuie sa te adresezi

AICI te informezi cum poti deveni donator

AICI vizualizezi ce formulare trebuie sa completezi in prezenta personalului medical

AICI ce inseamna pe larg donarea de celule stem

Nu uita, daca citesti aceste randuri, inseamna ca iti pasa si ca vrei sa ajuti. Tocmai de aceea, Comunitatea Donatorilor Voluntari de Celule Stem din Romania iti multumeste ca ai suflet mare. Intra pe blogul nostru si informeaza-te. Impreuna suntem eroi pentru mii de oameni diagnosticati cu leucemie care viseaza la o viata normala!!!!

Acum te las cu un video funny despre celula stem. O celula – erou.

Un gând despre “Ce sunt celulele stem?

  1. Pingback: Experiențe, nu lucruri: știai că poți salva o viață? » Ines Prodan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s