Donarea de celule stem – care sunt riscurile?

Va povesteam AICI ca donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sangele periferic, fie direct din maduva osoasa. Inainte de a dona, donatorul va putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare in parte, iar in final va decide ce metoda prefera.

  • Donarea de celule stem din sange periferic (afereza) 

Donarea de celule stem hematopoietice din circulatia sanguina presupune recoltarea a 250 ml de sange. Se montează un cateter pe vena femurala (pe picior), cu ajutorul caruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sangele filtrat revine in organism pe cale intravenoasa. Procedura de afereza nu este dureroasa, nu necesita anestezie si durează in medie 3-5 ore.

Aceasta este cea mai simpla, utilizata si populara metoda prin care donatorii pot oferi speranta bolnavilor diagnosticati cu leucemie.

Sa vedem daca sunt riscuri pentru donatori

Pentru ca in mod obisnuit, concentratia de celule stem hematopoietice in sangele periferic este mica, se injecteaza sub piele, timp de 4 zile, o proteina sintetizata, denumita factor de crestere, a carei actiune seamana cu cea a unei proteine naturale produsa de organismul nostru. Rolul acestei proteine este de a multiplica numarul de celule stem. Tratamentul se aplica inainte de donare.

Acest tratamentul cu factor de crestere este in general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reactii neplacute cum ar fi:

  • dureri osoase
  • dureri musculare
  • dureri de cap (care se trateaza cu paracetamol)
  • scaderea pasagera a tensiunii arteriale
  • in timpul aferezei este posibila scaderea nivelului de calciu, care poate fi prevenita printr-o suplimentare venoasa a calciului, pe perioada procedurii

Pana acum nu s-au observat efecte adverse pe termen lung ca urmare a tratamentului cu factor de crestere.

In prezent, peste 70% din trasplanturile efectuate in lume se fac folosind celule stem heamtopoietice recoltate din sange periferic.

  • Donarea de celule stem din maduva osoasa 

Aceasta procedura nu necesita niciun tratament special inainte. Se face obligatoriu sub anestezie generala, intr-o sala operatorie. Maduva se recolteaza din osul bazinului cu ajutorul unui ac si al unei seringi. Pe intreg parcursul procedurii donatorul va fi in grija unei echipe medicale specializate. Va putea pleca acasa la 24 ore de la donare. Refacerea are loc in decurs de o saptamana de la donare.

Sa vedem daca sunt riscuri pentru donatori

Ca la orice operatie sub anestezie generala, singurul risc la recoltarea celulelor stem din maduva il reprezinta riscul anesteziei. Pentru evitarea acestui risc, donatorul va fi consultat de un medic anestezist inaintea procedurii, care isi va da avizul pentru efectuarea procedurii.

In cazuri rare, pot aparea:

  • dureri de cap dupa anestezie
  • febra postoperatorie
  • stare de oboseala.

In prezent, aproximativ 20% dintre transplanturile efectuate in lume se fac cu celule stem recoltate direct din maduva osoasa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s