Cum se doneaza celulele stem?

Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sangele periferic, fie direct din maduva osoasa. Inainte de a dona, donatorul va putea discuta cu un medic specialist despre fiecare modalitate de donare in parte, iar in final va decide ce metoda prefera.

Sa vedem ce reprezinta fiecare procedura si care sunt riscurile

  • Donarea de celule stem din sange periferic (afereza) 

Donarea de celule stem hematopoietice din circulatia sanguina se face in doi pasi:

Pasul 1: in mod obisnuit, concentratia de celule stem hematopoietice in sangele periferic este mica. Pentru a creste concentratia acestora se injecteaza sub piele, timp de 4 zile, o proteina sintetizata, denumita factor de crestere, a carei actiune seamana cu cea a unei proteine naturale produsa de organismul nostru.

Pasul 2: in a cincea zi, printr-o simpla analiza a sangelui, se stabileste daca s-au mobilizat suficiente celule stem hematopoietice si are loc donarea de celule stem hematopoietice din sange.

Donarea de celule stem hematopoietice din circulatia sanguina presupune recoltarea a 250 ml de sange. Se montează un cateter pe vena femurala (pe picior), cu ajutorul caruia donatorul este cuplat la un aparat care va colecta prin filtrare celulele stem necesare pentru transplant. Sangele filtrat revine in organism pe cale intravenoasa. Procedura de afereza nu este dureroasa, nu necesita anestezie si durează in medie 3-5 ore, timp in care o echipa medicala sta la dispozitia donatorului. Dupa reusita procedurii se va scoate cateterul si donatorul va putea pleca acasă.

Care sunt riscurile?

Tratamentul cu factor de crestere este in general bine tolerat. Ca orice medicament, poate provoca reactii neplacute cum ar fi: dureri osoase sau musculare, dureri de cap (care se trateaza cu paracetamol) sau scaderea pasagera a tensiunii arteriale. Pana acum nu s-au observat efecte adverse pe termen lung ca urmare a tratamentului cu factor de crestere.
In timpul aferezei este posibila scaderea nivelului de calciu, care poate fi prevenita printr-o suplimentare venoasa a calciului, pe perioada procedurii.

In prezent, peste 70% din trasplanturile efectuate in lume se fac folosind celule stem heamtopoietice recoltate din sange periferic.

  • Donarea de celule stem din maduva osoasa 

Aceasta procedura nu necesita niciun tratament special inainte. Se face obligatoriu sub anestezie generala, intr-o sala operatorie. Maduva se recolteaza din osul bazinului cu ajutorul unui ac si al unei seringi. Pe intreg parcursul procedurii donatorul va fi in grija unei echipe medicale specializate. Va putea pleca acasa la 24 ore de la donare. Refacerea are loc in decurs de o saptamana de la donare.

Care sunt riscurile?

Ca la orice operatie sub anestezie generala, singurul risc la recoltarea celulelor stem din maduva il reprezinta riscul anesteziei. Pentru evitarea acestui risc, donatorul va fi consultat de un medic anestezist inaintea procedurii, care isi va da avizul pentru efectuarea procedurii.
In cazuri rare, pot aparea dureri de cap dupa anestezie, febra postoperatorie sau stare de oboseala.

In prezent, aproximativ 20% dintre transplanturile efectuate in lume se fac cu celule stem recoltate direct din maduva osoasa.

4 gânduri despre “Cum se doneaza celulele stem?

  1. Pingback: Donarea de celule stem – care sunt riscurile? | Comunitatea Donatorilor de Celule Stem

  2. Pingback: Supereroii se întorc! | Bucataria lui Andrei

  3. Pingback: Ce sunt celulele stem? | Comunitatea Donatorilor de Celule Stem

  4. Pingback: Caravana “DONEAZA SPERANTA” a plecat la drum! | Comunitatea Donatorilor de Celule Stem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s