Ce este Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem?

Fie ca ai auzit de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, fie ca nu, astazi vei afla cum vine aceasta institutie in sprijinul bolnavilor diagnosticati cu leucemie.

Registrul, institutie subordonata Ministerului Sanatatii, identifica donatori voluntari de celule stem hematopoietice compatibili, neinruditi, care sa ofere o sansa la viata pacientilor bolnavi pentru care nu exista donatori voluntari compatibili inruditi.

Pe scurt, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem:

  • coordoneaza si supravegheaza activitatile de recrutare, testare si donare de celule stem hematopoietice de la donatori neinruditi
  • creaza si gestioneaza baze de date cu donatorii de celule stem hematopoietice – orice persoana care doreste sa doneze si care indeplineste conditiile de eligibilitate pentru a deveni donator de CSH este inscrisa intr-o baza de date securizata a donatorilor de celule stem hematopoietice
  • identifica donatorii compatibili de celule stem hematopoietice – in cazul in care un pacient din Romania are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice si nu au fost identificati donatori compatibili in familie, RNDVCSH va cauta un donator compatibil neinrudit
  • colaboreaza cu organismele similare internationale – pentru pacienti care au nevoie de un transplant de CSH de la un donator neinrudit, Registrul va cauta posibili donatori in afara granitelor.

Pentru mai multe informatii, consulta site-ul Registrului, dand click AICI.

Cine se poate inscrie in Registru?

Persoanele cu varsta intre 18 si 45 de ani si cu o stare de sanatate generala buna se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Cei inscrisi in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona pana la varsta de 60 de ani.

Vezi AICI informatii despre ce presupune inscrierea in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem si despre ce intampla imediat dupa acest pas.

AICI gasesti lista cu cele 18 centre din tara, acolo unde poti sa te adresezi daca vrei sa devii donator de celule stem. In aceste centre se preleaza probele de sange (pentru a vedea daca esti sanatos) si tot acolo se completeaza si doua formulare, unul de consimtamant si unul cu intrebari de ordin medical.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s