Vreau sa donez celule stem! Cum ma inscriu in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem

Dacă ai intre 18 si 45 de ani, o stare de sanatate generala buna si vrei sa ajuti la salvarea unei vieti, te poti inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

Despre inscrierea in program

Odata ce esti hotarat sa devii donator de celule stem si sa DONEZI SPERANTA bolnavilor diagnosticati cu leucemie trebuie sa stii ca odata ajuns la unitatea care preleveaza probele de sange:

 • vei fi informat despre procedura de donare, dar si despre procedura de colectare, stocare si prelucrare a datelor cu caracter personal.
 • apoi, vei completa un consimtamant prin care tu iti dai acordul ca vrei sa intri in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem.
 • urmatorul pas este si mai simplu: se completeaza un chestionar medical. Impreuna cu medicul de fata, bifezi bolile copilariei, de cate ori ai fost internat in spital, interventii chirurgicale, boli in familie, vizite la stomatolog, calatorii etc.
 • ultimul pas este recoltarea unei probe de sange care determina grupa sanguina si RH-ul. In plus, pe baza acestei probe de sange se fac teste teste serologice pentru boli infectioase transmisibile (serologii virale : HBV, CMV, EBV, HTLV1, VIH1/2), dar si tiparea HLA.

(!!!! Vezi AICI cum arata chestionarul medical si formularul de consimtamant)

Inscrierea in Registru nu este egala cu donarea. Pot trece luni sau ani pana cand o persoana inscrisa in baza de date ar putea fi chemata sa doneze celule stem hematopoietice. Exista situatii in care o persoana inscrisa ca donator voluntar nu va ajunge sa doneze niciodata.

Ce se intampla dupa inscrierea in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem

Daca indeplinesti conditiile de sanatate, varsta si greutate, primesti un card de donator de celule stem poti fi contactat de personalul de la registru imediat dupa ce ai fost identificat compatibil cu un pacient care are nevoie de transplant medular. (Vezi AICI care sunt conditiile de sanatate pentru a intra in Registru)

Iata pasii simpli care se fac daca un pacient diagnosticat cu leucemie are nevoie de ajutorul tau pentru un transplant de celule stem

 • se completeaza un nou consimtamant
 • se face o noua evaluare medicala
 • pacientul incepe tratamentul de conditionare in vederea transplantului
 • voluntarul incepe tratamentul de mobilizare de celule stem in vederea recoltarii: 2 injectii subcutanat de filgrastim pe zi, 4 zile (tratamentul nu este invaziv si nu perturba sistemul imunitar, ci are rolul de a multiplica numarul de celule stem astfel incat acestea sa migreze din zona maduvei spre brate, acolo de unde vor fi recoltate sub forma unei donari simple de sange (250ml).)
 • dupa donare, persoana va ramane in evidentele registrului pentru o perioada de 5 ani si anual i se va efectua un bilant al starii de sanatate.

Investigatiile medicale la inscrierea in Registru sunt gratuite si sunt suportate din bugetul de stat.

Toate persoanele inscrise in Registru se angajeaza sa comunice Registrului, pe orice cale, modificarile privind: 

 • numele, adresa, numarul de telefon
 • starea de sanatate care sa constituie o contraindicatie definitiva pentru donare
 • contraindicatii temporare, cum ar fi o sarcina
 • plecarea din tara pentru o perioada mai lunga decat concediul anual
 • decizia de a nu mai dona

 

Un gând despre “Vreau sa donez celule stem! Cum ma inscriu in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem

 1. Pingback: Caravana “DONEAZA SPERANTA” a plecat la drum! | Comunitatea Donatorilor de Celule Stem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s